Het proces

 

 

Het maken van een Purcase begint allemaal met het op multiplex aftekenen van 11 perfecte vijfhoeken met ribben van exact 20cm. Eenmaal afgetekend moeten ze allemaal grof uitgezaagd worden om ze daarna met de afkortzaag precies onder de juiste hoek hun vorm te geven.

 

 

 

 

Om de dodecaeder iets meer stevigheid te geven en het schuiven van de vijfhoeken tijdens het lijmen te voorkomen, verstevig ik waar mogelijk de ribben met een gebogen metalen pinnetje.

 

 

 

 

Nu begint het geduldige werkje van lijmen, waarbij de zwaartekracht mijn vriend niet is.
Omdat alle vijfhoeken onder een hoek tegen elkaar verlijmd worden, moet ik creatief zijn om druk op de lijmvlakken te zetten voor goede hechting.

 

 

 

 

Na iedere sessie waarbij ik 2 of 3 vlakken aan elkaar verbind, is het wachten tot de houtlijm droog is.
Beetje bij beetje krijgt de Purcase vorm.

 

 

 

 

Hoewel ik mijn uiterste best doe het in 1x perfect te krijgen, komt er altijd nog houtplamuur aan te pas om het nog strakker en mooier te krijgen. Als de plamuur helemaal droog is schuur ik de binnen en buitenkant. Dit wordt af en toe onderbroken omdat de katteninspectie langs komt.

 

 

 

Als ik tevreden ben en er geen kleine oneffenheden meer zijn die toch nog geplamuurd moeten worden, kan het verven en/of beitsen beginnen. Na een laag grondverf en minimaal 2 lagen verf (of alleen 2 lagen beits) mist er nog maar 1 ding; het merkplaatje! Ik beitel het vierkantje uit het hout van de achterkant van de Purcase, zodat hij daar netjes gelijk met het hout in verlijmd kan worden.

 

 

 

 

En dan, 8 tot 10 uur later (wachttijd niet meegerekend)
is hij klaar voor gebruik!